Elektrische fietsen zijn niet meer van het fietspad weg te denken. Niet voor niets, want steeds meer Nederlanders laten de auto staan en stappen op een elektrische fiets. Traditionele vervoersmiddelen, zoals auto, trein of scooter zien in elektrische fietsen steeds vaker een geduchte concurrent.

Elektrische fietsen zijn zowel in steden als platteland in opmars. In stedelijke gebieden zijn elektrische fietsen een alternatief voor de auto (geen parkeerproblemen en files) en openbaar vervoer. Buiten de steden zien we vooral dat de snelle elektrische fietsen, de speed pedelecs, in opkomst zijn. Speed pedelecs, welke 45 kilometer per uur halen, zijn met name geschikt op rustige fietspaden of wegen. Deze fietsen vragen om een omgeving waar ze ongehinderd hogere snelheden kunnen halen, zonder het overige verkeer te hinderen. Voor de veiligheid is de bestuurder verplicht een helm te dragen. Iedere speed pedelec is voorzien van een kentekenplaat, waardoor deze voor de wet als scooter behandeld wordt.

Wat zijn elektrische fietsen?

Elektrische fietsen zijn simpelweg fietsen waar een elektrische motoraandrijving biedt aan het trapsysteem. Elektrische fietsen komen in beweging door de trappers te bewegen, in tegenstelling tot een snorfiets. De motorpositie verschilt per type e-bike. Speed pedelecs worden aangedreven op het achterwiel. De ‘gewone’ elektrische fietsen zijn uitgerust met een motor tussen de trapas of in het voorwiel. We noemen deze fietsen in de volksmond een ‘middenmotor’ of ‘voorwielmotor’.

Zelf een elektrische fiets kopen?

Overweeg je al om zelf een elektrische fiets te kopen? Overweeg dan een bezoek aan een echte e-bike specialist. Elektrische fietsen zijn overal te koop, zelfs in de supermarkt of bij de bouwmarkt. Maak altijd een proefrit op de elektrische fiets van je keuze en vergelijk deze met andere types. Alleen zo weet je zeker dat je de beste elektrische fiets koopt die bij jouw wensen past!