Manuele therapie is een speciale vorm binnen de reguliere fysiotherapie. Waar de algemene fysiotherapie zich richt op de zachtere delen van het bewegingsapparaat, behandelt manuele therapie Amersfoort vooral de hardere delen. Het gaat dan vooral om de wervelkolom en de gewrichten. Er wordt gekeken naar je lichaam als één geheel. Als ergens in je wervelkolom iets niet goed zit, heeft dat zijn weerslag op je gewrichten. Om die reden kun je soms onverklaarbare klachten hebben die maar niet over lijken te gaan. Als je dus klachten ervaart in je wervelkolom of je hebt last van een pijnlijk gewricht, is het een goed idee om eens langs de manueel therapeut te gaan.

Hoe gaat het in zijn werk

De manueel therapeut zal je eerst diverse vragen stellen over de klachten die je hebt. In welk gebied zit de pijn precies? Wat voel je in je wervelkolom? Ook zal de therapeut je lichamelijk onderzoeken om erachter te komen wat er precies mis is. Hij of zij bekijkt nauwkeurig je houding en de manier waarop je beweegt, jouw houding kan namelijk enorm belangrijk zijn voor de behandeling door de manuele therapeut.  Zo wordt duidelijk wat de oorzaak van je klachten is en hoe je het best behandeld kunt gaan worden. Het doel is om de bewegelijkheid van je gewrichten te herstellen, zodat de pijn afneemt en je weer goed kunt bewegen.

Naast de lichamelijke klachten houdt de therapeut ook rekening met andere belemmerende factoren in het dagelijks leven. Want ook op sociaal en psychologisch vlak kunnen zaken spelen die mogelijk van invloed zijn op het ontstaan van de klachten. Psychologisch kun je namelijk heel veel stress ervaren als er iets in je lichaam niet op orde is, wat uiteindelijk ook weer nieuwe klachten zal opleveren. Het is daarom belangrijk om niet te lang te wachten als je ergens mee zit.

De behandeling zelf

Door het toepassen van zachte technieken door de therapeut worden de wervelkolom en de gewrichten behandeld. Die manuele technieken (‘manus’ betekent hand) doen geen pijn en worden heel precies uitgevoerd. Ieder mens is weer anders en de bewegingen worden daarop aangepast. Soms wordt ook gebruik gemaakt van een snelle, nauwkeurige manipulatie waarbij je vanbinnen een ‘klikje’ hoort. Het resultaat is vaak al vlak na de behandeling voelbaar. Je kunt opeens weer zonder pijn je nek bewegen of zonder rugpijn opstaan uit je stoel. Wat een verademing! De therapeut zal je ook goede adviezen meegeven als het gaat om je houding en je manier van bewegen.