Sport jij regelmatig? Of ben je niet van de bank af te slaan? Niet iedereen is met evenveel plezier actief bezig, al weten we natuurlijk allemaal dat sporten hartstikke goed voor je is. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Sporten is voor hen veel meer dan werken aan de conditie en fit blijven, zoals voor volwassenen geldt. Deelnemen aan een sport doet veel goeds voor hun algehele ontwikkeling.

Welke sport? 

Bij een aantal kinderen is het al vroeg duidelijk op welke sport zij willen. Heb je een kind in huis dat al op jonge leeftijd het liefst in een Barcelona trainingspak rondliep en met een bal in de weer was? Haal dan maar snel een voetbaltenue in huis en schrijf hem of haar in bij de plaatselijke club, want dat wordt een voetballertje! Net als andere teamsporten, is voetbal niet alleen een manier voor een kind om fit te blijven. Tijdens trainingen en wedstrijden worden veel meer vaardigheden aangesproken en ontwikkeld dan alleen voetbaltalent.

Ontwikkeling

Omgaan met winnen en verlies, bijvoorbeeld. Dat valt niet altijd mee voor een kind, maar het is toch iets waar het aan zal moeten leren wennen. Je kan tenslotte niet altijd de beste zijn. Door op jonge leeftijd te sporten, en te ervaren dat verliezen misschien niet leuk, maar ook niet meteen het einde van de wereld is, kan het daar op latere leeftijd veel profijt van hebben als het eens een keertje tegenzit. Ook samenwerken en rekening houden met elkaar is iets dat tijdens het beoefenen van een teamsport belangrijk is. Niet iedere speler op het veld heeft tenslotte dezelfde kwaliteiten. Door een teamsport te beoefenen leren kinderen spelenderwijs hun eigen sterke kanten, maar ook die van een ander kennen, en deze met elkaar te combineren. Een voetbalteam met heel veel kinderen die goed een bal in het doel kunnen schieten is leuk, maar het wordt pas echt een succes als er ook kinderen zijn die kunnen voorkomen dat de tegenstander scoort. Is je kind niet geïnteresseerd in teamsporten? Ook geen probleem. Er zijn ook tal van individuele sporten te vinden die het kind op allerlei manieren helpen in de ontwikkeling. Denk eens aan turnen bijvoorbeeld, waar kinderen merken dat ze vaak veel meer kunnen dan ze denken, als ze maar goed oefenen en vertrouwen in zichzelf houden.

Welke sport je kind ook uitkiest, het zal er altijd veel van leren, zeker op jonge leeftijd. Zoek dus vooral een sport waar het echt interesse en plezier in heeft, zodat het zo lang mogelijk aan sport blijft doen.